Назад до каталогу статей
Корисні статті

Мінекономіки надало роз’яснення щодо нововведень у публічних закупівлях

06 Вересня 2024

Що говорить Мінекономіки в листі № 3323-04/64919-06 від 30.08.2024 про зміни, які набули чинності з першого вересня

З 9 липня 2024 року вступила в силу постанова Кабінету Міністрів України № 782 від 5 липня 2024 року. Вона змінює правила публічних закупівель під час воєнного стану та протягом 90 днів після його завершення. Деякі пункти цієї постанови набули чинності лише з 1 вересня 2024 року. Розглянемо основні моменти, на які звертає увагу міністерство щодо цих змін.

Усі зміни у публічних закупівлях, для вас ми фіксуємо в живій шпаргалці

Завершення розпочатих закупівель

Важливо зазначити, що відповідно до пункту 2 Постанови № 782, закупівлі, розпочаті до набрання чинності цією постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання чинності цією постановою. Це означає, що всі розпочаті до 01.09.2024 року закупівлі повинні бути завершені за попередніми правилами.

Оприлюднення інформації про договори

З 1 вересня 2024 року у разі укладення договору про закупівлю відповідно до пункту 13 Особливостей замовник повинен оприлюднити в Прозорро:

 звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ;

 договір про закупівлю та додатки до нього;

 обґрунтування підстави для здійснення замовником такої закупівлі;

 зміни до істотних умов договору про закупівлю, у випадках їх внесення на підставі пункту 19 Особливостей.

У разі укладення договору про закупівлю відповідно до підпунктів 13, 15, 17, 18, 20, 21 пункту 13 Особливостей, замовник не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору розміщує в системі прозоро:

 договір про закупівлю та додатки до нього;

 запит, отриманий від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів запит (у разі укладення договору про закупівлю відповідно до підпункту 21).

Ця інформація автоматично оприлюднюється в ЕСЗ через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Зміни до договорів про закупівлю

Якщо необхідно внести зміни до договору про закупівлю, укладеного відповідно до підпунктів 17, 18, 20, 21 пункту 13 Особливостей, і ці зміни підпадають під випадки, передбачені пунктом 19, замовник повинен розмістити ці зміни в Прозорро. Ці зміни автоматично оприлюднюються через 90 днів після припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Якщо до істотних умов договору про закупівлю, укладеного згідно з підпунктами 13 і 15 пункту 13 Особливостей, вносяться зміни, замовник повинен протягом трьох робочих днів з дня внесення цих змін розмістити їх у системі Прозорро. Ці зміни автоматично оприлюднюються через 90 днів після припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Статті за темою:

Залишилися запитання? Телефонуйте за номером 0 800 30 77 55 (безоплатно в межах України) або пишіть на e-mail [email protected]

З повагою, команда Е-Тендер

Зацікавила інформація статті?
Отримати додаткове розʼяснення

схожi новини

Корисні статті
Раніше для отримання достовірної та повної інформації щодо свого учасника замовнику Прозорро необхідно було звертатися до Міністерства юстиції України з відповідним запитом. Тепер цю інформацію у вигляді довідки можна отримати самостійно. Про це далі у статті від Е-Tender
Корисні статті
Зафіксували для наших читачів погляд Мінекономіки щодо кваліфікаційних критеріїв та аномально низької ціни в Прозорро
Корисні статті
Технічна команда майданчика реалізувала АВТОМАТИЗОВАНИЙ спосіб підписання протоколів електронних аукціонів. Як це працює та яку користь вже приносить нашим організаторам, розкажемо в даній статті