Назад до каталогу статей
Корисні статті

Довідка про банкрутство: що потрібно знати про її отримання

26 Вересня 2024

Раніше для отримання достовірної та повної інформації щодо свого учасника замовнику Прозорро необхідно було звертатися до Міністерства юстиції України з відповідним запитом. Тепер цю інформацію у вигляді довідки можна отримати самостійно. Про це далі у статті від Е-Tender

У вересні вийшов лист від Мінекономіки № 3323-04/66748-06 від 07.09.2024 “Щодо отримання відомостей про перебування у процедурі банкрутства (неплатоспроможності) в електронній формі”. В листі йдеться про те, що відомості про перебування суб'єкта в процедурах банкрутства або неплатоспроможності тепер можна отримати в електронному форматі. Розглянемо головні моменти цього процесу.

Доступ до інформації про боржників

Міністерство юстиції України повідомляє, що з 06 вересня 2024 року надається доступ до спеціалізованої сторінки, де можна отримати інформацію про боржників з Єдиного реєстру боржників, щодо яких відкрито справу про банкрутство (неплатоспроможність). Інформаційну довідку можна отримати на відкритій сторінці “Інформаційна довідка по справах про банкрутство” за посиланням.

Електронні запити та довідки

З 06 вересня 2024 року інформація про боржників, яка міститься в Єдиному реєстрі боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), надається в електронній формі за електронним запитом з можливістю пошуку та перегляду відомостей у вигляді інформаційної довідки. Ця довідка також може бути збережена та роздрукована відповідно до розділу IV Порядку функціонування автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 18 лютого 2020 № 594/5.

Винятки в наданні інформації

З 06 вересня 2024 року Міністерство економіки та міжрегіональні управління Міністерства юстиції України не надають відомості з Єдиного реєстру боржників, щодо яких відкрито справу про банкрутство (неплатоспроможність), у формі інформаційних листів за запитом (письмовим або електронним).

Однак, є виключення. Відомості з Реєстру боржників можуть надаватися суб'єктам загального доступу у формі інформаційних листів за запитом, якщо:

 Доступ до Вебпорталу або спеціалізованої сторінки обмежений законом.

 Протягом більше ніж однієї доби існують технічні проблеми, які унеможливлюють роботу Вебпорталу або спеціалізованої сторінки. Це можливе, якщо такі технічні проблеми або обмеження не пов'язані з непрацездатністю Реєстру боржників і немає заборони на надання інформації з Реєстру.

Процес отримання довідки

Як вже зазначалося, довідку можна отримати онлайн за посиланням в розділі “Інформаційна довідка по справам про банкрутство”. Щоб увійти в систему, необхідно накласти електронний підпис. Після авторизації введіть параметри пошуку даних для формування довідки. Введіть код ЄДРПОУ або РНОКПП тощо, і натисніть кнопку “Сформувати довідку”. З'явиться нове вікно з попереднім переглядом довідки, що містить всю необхідну інформацію. Цю довідку можна завантажити.

Рекомендації щодо формування довідок

Міністерство юстиції наголошує, що інформація щодо боржників – фізичних осіб-підприємців в Єдиному реєстрі боржників може обліковуватись як за номером запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, так і за номером облікової картки платника податків. Для отримання повної інформації рекомендується формувати Інформаційні довідки за обома параметрами.

Схожі теми:

Зацікавила інформація статті?
Отримати додаткове розʼяснення

схожi новини

Корисні статті
Зафіксували для наших читачів погляд Мінекономіки щодо кваліфікаційних критеріїв та аномально низької ціни в Прозорро
Корисні статті
Що говорить Мінекономіки в листі № 3323-04/64919-06 від 30.08.2024 про зміни, які набули чинності з першого вересня
Корисні статті
Технічна команда майданчика реалізувала АВТОМАТИЗОВАНИЙ спосіб підписання протоколів електронних аукціонів. Як це працює та яку користь вже приносить нашим організаторам, розкажемо в даній статті